4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Szódaház u. 4-6.

Központi Telefonszám: +36 42 78 37 36

14. ''Rigó Énekeljen!'' Környezetvédelmi Csapatverseny: RIGÓ – KUKTA , avagy a tudatos táplálkozás - a bevásárlástól a terített asztalig!

14. „Rigó Énekeljen! ”Környezetvédelmi Kárpát - medencei Csapatverseny  versenykiírása

 Mottó: „A nemzetek sorsa attól függ, miként táplálkoznak…”
(Cserna András)


A „Míg megnövök” Akkreditált Kiváló Tehetségpont az elmúlt évek sikerei után a 2018-2019. tanévben is meghirdeti a  „Rigó Énekeljen!”Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatversenyt, immáron 14. alkalommal! 
A versenyt az egész ország, valamint a Beregszászi járás, az Ungvári járás, Szatmár megye és Maros megye területén hirdetjük meg 2 - 8. osztályos tanulók évfolyamonkénti 4 fős csapatainak 3 fordulóban (+ a döntő) rendezzük meg.

Ebben a tanévben  "RIGÓ – KUKTA , avagy a tudatos táplálkozás  -  a bevásárlástól a terített asztalig! " címmel hirdetjük meg csapatversenyünket. 

A verseny céljai:  A kulcskompetenciák erősítése. 
a.) A tudatos táplálkozási ismeretek kapcsán hozzájárulni olyan pozitív beállítódásoknak, magatartásoknak és szokásoknak kialakításához, amelyek egészségi állapotunkat egyensúlyban tartják, ill. javítják.
b.) A verseny további célja mindezek mellett az ételek modernizálása, annak érdekében, hogy a gyerekek megismerjék az évszakokhoz illetve a szokásokhoz kötődő ételeket, ezáltal fejlesztve az étkezési kultúrát.


Időpontok:
1. forduló: Gyakorlati forduló: sütés- főzés.                      Ideje: 2018. október 20 – 2018. november 5.
2. forduló: Elméleti (iskolai) írásbeli forduló                   Ideje: 2018. november 7. (szerda) 15.00 óra.
3. forduló: Területi/körzeti írásbeli forduló                      Ideje: 2019. február 01. (péntek) 15.00 óra.

A három forduló után – évfolyamonként -  a 10 legtöbb pontot elérő csapat kerül a döntőbe. A döntőbe jutott csapatok az írásbeli feladaton túl, egy előre meghatározott, többségében hazai alapanyagokat tartalmazó élelmiszerkosárból készítenek szabadtűzön bográcsban, tradicionális ízeket képviselő ételeket.

A verseny:
1. forduló formája: gyakorlati. Az 1. forduló értéke: 10 fakanál.
A megadott időintervallumban (október 20 - november 05.) a csapatok elkészítik az általunk megadott ételt - recept alapján, + életkoruknak megfelelően -  2 szabadon választottat. Majd dokumentálják: leírják,  fényképezik, video felvételt készítenek az elkészítés menetéről, a bevásárlástól a konyhai rendrakásig.

1. Bevásárlás. (alapanyagok vásárlása 4 főre)
2. Az étel elkészítéséhez szükséges eszközök kiválasztása.
3. Balesetvédelmi ismeretek: mielőtt hozzáfogtok a konyhai munkához a felkészítő tanárotok segítségével és irányításával beszéljétek át a lehetséges veszélyes eszközök használatát: (pl. éles kés, forró sütő, áram, forró víz.)
4. Az elkészítés folyamata.
5. Terítés, tálalás.
6. Kulturált étkezés.
7. Rendrakás a konyhában.

2. forduló: (2018. november 07. - 15.00 óra.) A 2. forduló értéke: 15 fakanál.
A csapatok a verseny iskolai (elméleti) fordulóját a 4 fős csapatokban írásbeli munka formájában oldják meg a saját iskolájukban. A 2. forduló kérdései az 1. fordulóra épül majd. Pl: „Hogy hívják azt az eszközt, amiben elkészítettétek az általunk megadott recept alapján az ételt?”

3. forduló: 2019. február 01. - 15.00 óra. 
A csapatok a verseny területi (3.) fordulójában teszt jellegű feleletválasztásos feladatokat oldanak meg 4 fős csapatokban.

A 3. forduló értéke: 15 fakanál.

Az iskolai  - és a  területi  fordulóban: a teljes munkaidő minden évfolyamon 45 perc A versenyen csak íróeszköz használható, más segédeszköz nem.

A területi forduló után a csapatok a három forduló során szerzett fakanalainak a számát összeadjuk, majd átváltjuk pontra: 1 fakanál = 10 pont.

Legfeljebb 40 fakanál,  azaz 400 pont szerezhető. Így – évfolyamonként -  a 10 legtöbb pontot elérő csapat kerül a Kárpát-medencei döntőbe.

Szabályok:
a.) A javítási útmutatóban leírtak szerint szerezhető a pontszám.
b.) A dolgozatokat a versenybizottság értékeli javítási útmutató alapján.
c.) Minden évfolyamon a csapatokat a 3 forduló során szerzett pontszáma szerint csökkenő sorrendbe állítjuk.
d.) A versenybizottság a lehetséges létszámhatáron belül szigorú szakmai szempontok szerint választja ki a döntőbe jutott csapatokat.
e.) Azonos pontszám esetén az a csapat ér el jobb helyezést, amelyik a 3. fordulóban több pontot ért el. Amennyiben ezen részpontszám is megegyezik, további különbséget nem teszünk.

A Kárpát –medencei döntők ideje: 2019. április –május. Döntő.  A fent leírtaknak megfelelően 3 részből áll:
1. forduló: elméleti - feladatmegoldás.
2. forduló: gyakorlati -  a csapatok élelmiszerkosárból készítenek szabadtűzön,  bográcsban ételt.
3. A Nyíregyházi Állatparkban.

A verseny végeredményét a döntőben elért eredmények összesítése alapján kialakult sorrend adja.

Díjazás: Az évfolyamonkénti döntőkben a legtöbb pontot elérő 1 - 6. helyezett csapat - és felkészítője érem és oklevél - ; a 7- 10. helyezett csapat és felkészítője oklevél díjazásban részesül. Az évfolyamonkénti győztes/aranyérmes csapatok (2. -8. évf.) elnyerik a: " A 14. Rigó Énekeljen!”- Kárpát-medencei Csapatverseny 2018- 2019. tanév győztese" címet és azzal járó díszes serleget.

Az aranyérmes csapatok felkészítői szintén, aranyérem díjazásban részesülnek és elnyerik a "14. Rigó Énekeljen!”- Kárpát-medencei Csapatverseny legjobb felkészítő tanára" címet.

Kizáró okok:
A vetélkedőn való eredményes részvétel feltétele, hogy a nevezett csapatok a fordulók feladatait megoldják, a megadott szempontok, a megadott határidők betartásával. Amelyik csapat ezt nem teljesíti a vetélkedőből kiesik.

Nevezési feltételek:
A versenyre minden megkötés nélkül nevezhet minden olyan csapat, amely határidőre befizeti a nevezési díjat és elfogadja a versenykiírásban foglaltakat.

A 4 fős csapatok jelentkezését: a  jelentkezes@megnovok.hu címen várjuk.

Mi szükséges a jelentkezéshez?
- a csapat neve, évfolyama és elérhetősége - ; - a csapattagok pontos neve - ; - a felkészítő tanár neve - ;  intézmény -, és település neve - számlaigény.

Kárpát-medencei Döntők helye: Nyíregyházán,  a "Míg Megnövök" Akkreditált Kiváló Tehetségpont székhelyén.

Döntők ideje:
8. évf. :                                  2019. április 17-18.                           (szerda – csütörtök)
7. évf.:                                   2019. május 2-3.                               (csütörtök – péntek)
6. évf.:                                   2019. május 8-9.                               (szerda – csütörtök)
5. évf.:                                   2019. május 15-16.                           (szerda – csütörtök)
4. évf.:                                   2019. május 22-23.                           (szerda – csütörtök)
3. évf.:                                   2019. május 29-30.                           (szerda – csütörtök)
2. évf.:                                   2019. június 3-4.                               (hétfő -  kedd)

Nevezési díj:
2.000 Ft/fő, melyet az alábbi bankszámlaszámra kérünk teljesíteni:
BUDAPEST BANK: 10104459-43736200-01004008. "Míg megnövök" Alapítvány a kisiskolások képességfejlesztéséért.
4431 Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő, Szódaház u. 4 - 6. Adószám: 18812923 - 1 - 15.

Elérhetőségeink: megoldas@megnovok.hu  vagy +36 (42) 78 37 36 .

Jó főzést, sok örömöt és kiváló  együtt munkálkodást kíván, a verseny szakmai felelősei:
Dr. Ésik Katalin belgyógyász , diabetológus,endokrinológus táplálkozási szaktanácsadó -; illetve: Major Tamás mesterszakács – középiskolai tanár.


Üdvözlettel: a Versenybizottság
"Míg megnövök" Akkreditált Kiváló Tehetségpont
www.megnovok.hu