4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Szódaház u. 4-6.

Központi Telefonszám: +36 42 78 37 36

„OLVASNI NEM CIKI!” - országos szövegértési-szövegalkotási csapatverseny 2019.

Felhívás az

„OLVASNI NEM CIKI!”
 országos szövegértési-szövegalkotási csapatversenyre

 

Jelentkezési határidő:  2019. február 28. (csütörtök)

 

     „A könyvet mindig ketten alkotják:
                          az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.”Tisztelt Kollégák, Kedves Csapattagok!

A Míg megnövök Akkreditált Kiváló Tehetségpont „OLVASNI NEM CIKI!” címmel országos szövegértési-szövegalkotási csapatversenyt hirdet.
A 2018/2019. tanév 2. félévében a versenyt az egész ország, valamint a Beregszászi járás, az Ungvári járás, Szatmár megye és Maros megye területén hirdetjük meg, elsőtől  - nyolcadik osztályos tanulók, évfolyamonkénti 4 fős csapatainak, házi, iskolai írásbeli forduló, majd Kárpát-medencei írásbeli és szóbeli döntő formájában.


Az olvasás és írás mint összetett készség- és képességrendszer  a tudás megszerzésének máig legfontosabb eszköze, az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetencia.

A verseny célja: 
Kreatív feladatokon keresztül a szövegértési és szövegalkotási képesség fejlesztése, a művelődés iránti igény felkeltése.
A Nemzeti alaptantervben megfogalmazott szövegértési és szövegalkotási kulcskompetenciák (tágabb értelemben a kommunikációs képességek) erősítése, az olvasási kedv fokozása.  A verseny szeretné elősegíteni a személyesen és csapatban szerzett aktív tanulást és élményszerzést, a kreativitást, fokozva ezzel az önművelés igényét.
Szeretnénk lehetőséget biztosítani az 1—8. osztályos tanulóknak arra, hogy megmutassák: értik és nem félreértik a szöveget, tudnak olvasni, gondolkodni és szöveget alkotni egyszerre. A különböző szövegfajták feldolgozása és alkotása túlmutat az iskolai tananyagon: szeretnénk a diákok olvasási kedvét fokozni izgalmas és koruknak megfelelő olvasmányokkal.

Várjuk az intézmények/felkészítő kollégák jelentkezését a február végén induló versenyünkre!

Kosztolányival valljuk:

 „A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.”

A 4 fős csapatok jelentkezését: a jelentkezes@megnovok.hu címen várjuk.

A jelentkezéshez szükséges:
- a csapat neve -;
- a csapat évfolyama és elérhetősége -;
- a csapattagok pontos neve -;
- a felkészítő tanár neve.
- A befizetésekről minden esetben számlát állítunk ki. Amennyiben cég, intézmény fizeti a részvételi díjat, lehetőség van díjbekérő számla kérésére, pontosan megjelölve, hogy kinek a nevére, címére kéri azt.

A verseny fordulói: a verseny három fordulós, az 1. forduló házi, a 2. forduló az iskolai, a 3. forduló az országos döntő.

A szövegek és írásbeli feladatok típusai:

A szövegekhez kapcsolódó feladatok a szövegértés szintjeit mérik (a szó szerinti, az értelmező, a kritikai és a kreatív olvasást).
Az értékelés szempontjai:

 A feladatok pontozása során a legtöbb pontot elérő csapatok kerülnek be a döntőbe. A verseny végeredményét a döntőben elért eredmények összesítése alapján kialakult sorrend adja.

A házi forduló időpontja:                  2019. március 08. péntek.

Az iskolai forduló időpontja:           2019. április 12. (péntek), 14:00 óra.                
A döntők ideje:                                   2019. május - június.


A verseny:  A csapatok a verseny 1. és 2. fordulóját írásbeli munka formájában házi ill. iskolai fordulón oldják meg. Az iskolai fordulón a teljes munkaidő minden évfolyamon 45 perc, az iskolai forduló minden helyszínen egységesen 2019. április 12-én pénteken 14:00-kor kezdődik.

A döntő a Míg Megnövök Akkreditált Kiváló Tehetségpont www.megnovok.hu  székhelyén, Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdőn kerül megrendezésre.

Díjazás:
Az évfolyamonkénti döntőkben a legtöbb pontot elérő 1—6. helyezett csapat - és felkészítője érem és oklevél - a 7—10. helyezett csapat és felkészítője oklevél díjazásban részesül.
Az évfolyamonkénti győztes/aranyérmes csapatok elnyerik az:
"OLVASNI NEM CIKI"!  - Országos
szövegértési-szövegalkotási Csapatverseny 2018/2019. tanév győztese" címet és az azzal járó díszes serleget.

Az aranyérmes csapatok felkészítői szintén aranyérem és serleg díjazásban részesülnek, és egyben elnyerik az
"OLVASNI NEM CIKI" ! - Országos
szövegértési-szövegalkotási Csapatverseny legjobb felkészítő tanára " címet.
A felkészítő kollégák munkáját induló diákjaik/csapataik száma és eredményessége alapján is igyekszünk elismerni.

Nevezési díj: 2.000 Ft/fő. A nevezési díjat a nevezéssel egy időben kérjük befizetni az alapítvány számlájára: BUDAPEST BANK: 10104459-43736200-01004008.
"Míg megnövök" Alapítvány a kisiskolások képességfejlesztéséért. 4431 Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő, Szódaház u. 4 - 6. Adószám: 18812923 - 1 – 15

A verseny szakmai vezetője:
Tóthné dr. Szűcs Éva - főiskolai adjunktus  - Nyíregyházi Egyetem - , aki a feladatlapok megoldásához kitartást, jó együtt munkálkodást kíván.

Elérhetőségeink: megoldas@megnovok.hu  vagy +36 (42) 78 37 36.

Köszönjük együttműködésüket,
üdvözlettel:
a Versenybizottság
Míg megnövök Akkreditált Kiváló Tehetségpont

www.megnovok.hu    2004 – 2019.